Световноизвестният български композитор, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2015 г. Той бе награден от министър-председателя Бойко Борисов на тържествена церемония в Министерски съвет.

Голяма чест е да връчим тази награда, сподели премиерът и отбеляза, че внимателно прочел автобиографията на академик Казанджиев. Той използва повода, за да честити рождения ден и на Вежди Рашидов.

Самият академик Васил Казанджиев сподели колко е развълнуван да получи тази награда. От малко дете се занимавам с музика, каза той и изтъкна, че музиката е смисълът на живота ми.

Класическата музика е мощен фактор за възпитание, убеден е той. Именно класическата музика, по мнението му, прави хората по-добри.

Панчо Владигеров, Константин Илиев и Добрин Петков са хората, оказали съдбоносно влияние върху живота му.

Васил Казанджиев е определен за носител на наградата от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, и членове проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ, проф. Светослав Кокалов – ректор на Националната художествена академия, проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Красимир Петров, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Наградата се връчва на акад. Васил Казанджиев за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с ПМС №149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Припомняме, нейни носители до момента са:

2000 г. – проф. Вера Мутафчиева

2001 г. – акад. Светлин Русев

2002 г. – проф. Стефан Данаилов

2003 г. – Йордан Радичков

2004 г. – проф. Христо Христов

2005 г. – арх. Богдан Томалевски

2006 г. – Богомил Райнов

2007 г. – Валери Петров

2008 г. – Рангел Вълчанов

2009 г. – проф. Крум Дамянов

2010 г. – Наум Шопов

2011 г. – Христо Ганев

2012 г. – чл.-кор. проф. Елка Бакалова

2013 г. – Анжел Вагенщайн

2014 г. – акад. Антон Дончев.