Пауло Коелю Днес излиза новата книга на бразилския писател Пауло Коелю, станал кумир на много хора по света, съобщи руското издание izvestia.ru.

Романът “11 минути” разказва историята на бразилска проститутка, която работи в Европа. Животът на жрицата на любовта е само основата, чрез която авторът излага своите идеи - Коелю се опитва да даде отговор на въпроса какво е сексът и защо разбирането за него през вековете е било опошлевявано и осквернявано, но въпреки това сексът винаги е управлявал света.

В интервю за изданието писателят Коелю споделя, че е избрал темата за секса поради желанието да разбере собствената си сексуалност, както и това защо целият свят се върти около тези 11 минути – изчислената средна продължителност на половия акт.

“Сексът – това е сливане на душата и тялото с друга душа и тяло. Но трябва да отбележа, че писателят не е всезнаещ Господ Бог, а човек, който се намира в постоянно търсене на самия себе си. Сексът е само начин, избран от Господ, чрез който се разкрива тайната на мирозданието. За тези 11 минути можете да станете инструмент за сътворяване на нов живот”, заявява Коелю.

Писателят, както винаги, не дава еднозначни решения и отговори на поставените въпроси.

Според него не е ясно кое е правилното – да се отдадеш на страстта или да избягаш от нея, но последствията, твърди той, са пълни с възможности.

Самият Пауло Коелю казва, че предпочита да се влюби, дори след това да се окаже в самия ад.

Да заемеш позиция на наблюдател, означава да се откажеш от живота, обоснова се авторът на “Алхимикът”.

Ето и какво казва Коелю за брака, докато разсъждава за съдбата на своята героиня:
“Всичко зависи от това, което вие разбирате под думата “брак”. Ако вярвате, че човекът, който живее до вас, никога, нито за миг, няма да се промени, след като се закълнете един на друг във вечна любов, то вие се движите направо по пътя към разочарованието.

Но ако предполагате, че животът – това е процес на непрекъснати промени (и съответно в този процес вие и вашият партньор също участвате), то вие ще се сблъскате с удивителни открития, понякога идващи в повече, но затова пък никога няма да скучаете.”

Новата книга, както твърди авторът, над 60 процента се основава на опита на главната героиня Мария. В нея обаче са отразени и собствените му възгледи за собствени минали преживявания, както и такива, придобити от разговори с приятели.

Бразилският писател споделя още, че за записките в дневника на Мария е използвал и фрагменти от книгата на Антонела Зар “Наука за страстта”.