Актьорският състав от Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград се обръща в отворено писмо към театралното съсловие и към цялото българско общество, защото смятат, че проблемите на театралната реформа не засягат само творците

Според актьорите изискванията на Министерството на културата са се оказали непосилни за изпълнение за много от театрите извън столицата, тъй като не са съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват, съобщава БНР.

Актьорите настояват, че не може на равни критерии да се подлагат театър от провинцията и театър от столичната улица "Раковска".

Именно затова се наблюдава преразход на бюджета на театрите, като този в Благоевград.
Припомняме, покрай апела за спасяване на ансамбъл "Филип Кутев" стана ясно, че в тежко финансово положение са театрите в Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, както и операта в Стара Загора.

Благоевградските актьори изразяват опасенията си от подготвяни изменения в закона за развитие и закрила на културата, на базата на които част от тези театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това според тях ще доведе до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията.

"Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат", пише още в отвореното писмо. 

Актьорите от ДТ "Никола Вапцаров" заявяват, че ако за Министерството на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава те ще поискат оставката на министър Вежди Рашидов и заместник-министър Боил Банов.