Корабът „Радецки" е изживял времето си и е амортизиран. Това категорично заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов.

Той отговори на въпрос от депутата от „Атака" Венцислав Лаков относно състоянието на кораба-музей и възможностите той да плава отново след издаване на необходимите документи.

Националистът изтъкна, че корабът е закотвен от месеци на лимана на Козлодуй, защото Държавната морска администрация е издала забрана той да плава. С голяма доза емоция депутатът от „Атака" защити тезата си, че корабът трябва отново да бъде пуснат в движение, като дори запя част от началото на патриотичната песен „Тих бял Дунав".

В отговора си министър Рашидов обясни, че корабът „Радецки" е амортизиран и е изживял времето си. Той обясни, че за да бъде пуснат отново да плава, трябва да преминава технически преглед на всеки пет години, което струва 200 000 лева. Необходимо е и купуване на съоръжения и спасителни жилетки - общо на стойност 40 000 лева. Рашидов изтъкна, че снабдяването на кораба с тях е задължително изискване съгласно корабния регистър. Ежегодната издръжка на кораба пък струва на държавния бюджет 100 000 лв.

Въпреки това министърът на културата беше повече от категоричен, че каквото и да се подмени, каквото и да се вложи в плавателния съд, той е толкова стар и опасен, че няма възможност да плава, без да представлява риск за хората на борда му.

Няма да допусна втора трагедия като тази с Илинден, нямам нито морала, нито куража да го позволя, посочи Рашидов. Той допълни, че корабът ще остане закотвен в Козлодуй като стационарен музей, а повереното му ведомство ще продължи да отделя ежегодно 100 000 лева за поддържането му.

Отговорът му логично не се хареса на депутата от „Атака", който призова министър Рашидов, а и цялата държава да предприеме мерки за спасяването на кораба. Той не е купчина старо желязо, той е символ на България, който трябва да изпълнява своето предназначение, изтъкна Лаков.

Той припомни, че две предизборни кампании на ГЕРБ са започнали именно на борда на кораба „Радецки" и добави, че явно управляващата партия трябва да си търси нов министър на културата. Националистът беше категоричен, че корабът е годен за плаване и добави - грехота е да ви подвеждат чиновници.

Този „съвет" към ГЕРБ никак не смути Вежди Рашидов, който обясни, че за него много по-важен въпрос от това дали министърът ще бъде сменен е сигурността на плаващите на кораба.

Не искам да оставя след себе си смъртта на една камара деца, заяви той, добавяйки, че е последният човек, който не би уважавал символите-реликви на България. Рашидов съобщи още, че е готов да предложи на кораба „Радецки" да се направи копие, което да не поставя под никакъв риск безопасността на пътниците.

И ако искате да знаете, този кораб в Козлодуй не е истинският кораб „Радецки", обърна се още той към опонента си от „Атака", обещавайки да му предостави снимка на оригиналния плавателен съд.