Изключителна атракция е на разположение на посетителите в Националния исторически музей (НИМ) – копие на дамска царска корона от Второто българско царство.

Близо една година отнема инициативата на музея. Много от българските важни символи са затрити, недоволен е директорът на НИМ Божидар Димитров. Такива важни държавни символи са българските корони. Негова амбиция е да се възстановят короните на нашите царе

Короната е възстановена с дарение. Само за една седмица се намериха хора, които да дарят три килограма злато, доволен е професорът. Хора дарили бисери, скъпоценни и полускъпоценни камъни, за да се направи короната.

Откриха крипта със свети мощи край Силистра

Откриха крипта със свети мощи край Силистра

Проф. Божидар Димитров смята, че откритието ще е хитът на сезона

Българският народ си е български народ, отчете Божидар Димитров. Близо година отнема изработката на двете царски корони.

Първо е изработена мъжката корона, която е по-скромна. Дамската е пищна, достойна за царица. Затова и по-късно тя е готова и днес бе медийният й дебют.

Съгласно законодателството ни, копията на двете корони имат стойността на оригинал. Оказва се, че жените са играли много голяма роля като сиви кардинали зад мъжете, „седят и ги ръчкат”, както се изрази директорът на НИМ. 

Царица Ирина е носила тази корона. Тя е втора жена на Иван Асен и била жена, работела за страната ни. Най-благородна била обаче царица Теодора, жена на Светослав Тертер и на Михаил Шишман. Занимавала се е с благотворителност. Тя също е носела короната. Короната е красяла и царица Мария, която се жени за Ивайло. 

Короните са се слагали само при тържествени церемонии. Много от атракциите си губим от десетилетия, както изтъкна директорът на НИМ.

Професор Димитров е против да се отказваме от символите си. За пример той посочи идеята да се премести Народното събрание в партийния дом. Сградата на НС била символ на държавността. А за сградата на партийния дом той отсече: „Какъв хубав музей бих направил”. Директорът на НИМ също така иска да си върнем истинския химн, който бил „Шуми Марица”.