Едно от новопоявилите се заглавия на книжния ни пазар в седмиците преди коледния панаир на книгата е „Поезия" на Хулио Кортасар от Издателска група АГАТА-А.

Поезията на Кортасар е едно не по-малко завладяващо приключение от неговата проза. Той пише поезия през целия си живот и дори първата му публикувана самостоятелна книга - Присъствие (1938), е поетичен сборник.

Издателите се надяват с това томче да поправят „несправедливостта" поезията на Кортасар да е в сянката на неговата проза.

Преводът и съставителството са на Стефка Кожухарова, рисунките на Цветан Казанджиев а оформлението и корицата на Илко Грънчаров.

Една от приятните изненади на книжния панаир е и пристигането у нас на един от най-интересните сръбски писатели Драган Великич.

Той идва по покана на АГАТА-А за премиерата у нас на романа му „Руският прозорец". Носител на награда НИН за 2007 г.; Mitteleuropa preis за 2008 г.; награда „Меша Селимович" за 2009 г., Великич за първи път е преведен на български.

Премиерата на романа му ще е на 10 декември в НДК, модератор на събитието е Георги Господинов.

Два дни по-рано Великич гостува и на Литературно кафене в книжарница ХЕЛИКОН, където негов домакин ще бъде Йордан Ефтимов.