От днес обичаят „Сурова“ (или „Сурва”)  в Перник е част от нематериалното културно наследство на човечеството.

Официално празникът е включен в престижния списък на ЮНЕСКО.

Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова лично се е обадила по телефона, за да поздрави кмета и перничани за полученото престижно признание.

Кандидатурата на празника бе внесена от Министерство на културата, а пряк автор на проекта е Цветана Манова, дългогодишен етнолог в Регионалния исторически музей в Перник.

Кметът Вяра Церовска съобщи, че е щастлива, че новината се случва в началото на нейния мандат, но подчерта че тя е дело на  дългогодишна работа на не една местна власт, културни дейци и институции  и най-вече на запазения български колоритен обичай. На брифинга за журналисти кметът благодари на всички специалисти, участвали в изготвянето на проекта.

В момента тече трескава подготовка по провеждането на Международния фестивал за маскарадни игри “Сурва“. През 2016 година те ще се проведат от 29 до 31 януари, а тази година се отбелязва и 50-годишнината от основаването на маскарада.