Настъпи апогеят на серията музейни безобразия у нас, заяви на пресконференция скулпторът проф. Велислав Минеков. Той съобщи, че в момента подготвя писмо до Европейската комисия за абсурдите, случващи се с културния ресор в България, и до неделя то ще бъде представено и в Народното събрание.

Припомняме, известният наш скулптор бе един от малкото, които се обявиха против идеята на министър Рашидов премиерът Борисов да бъде направен почетен член на СБХ.

Като катализатор на своето недоволство Минеков изтъкна създаването на нов музей, наричан "българския "Лувър". До момента все още не е съобщено кои са инициаторите на идеята за него, нито каква ще бъде експозиционната му политика. Министър Лиляна Павлова е изнесла само информацията, че в музея ще има отделна галерия, посветена на творчеството на колегата й министър Вежди Рашидов.

"Лувърът" е стартирал като проект със заложени 12 млн. бюджет, а до момента тази цифра се е разраснала до 27 млн.,  като част от парите трябва да бъде осигурена от родни средства. На държавата е необходим нов закон за подкрепа на българската култура, категоричен бе Минеков. Не е нормално работниците и реставраторите в музеите да получават по-ниско заплащане за труда си от охранителите на музейните сгради, допълни той.

Беше отправена остра критика и към архитектурата на сградата, която е съвсем неподходяща за представяне на картинни експозиции. Според проф. Минеков вземайки пари от ЕС за такъв некачествен проект ни гарантира, че повече няма да имаме шанса да усвоим средства за нова и структурно издържана художествена галерия или каквато и да е културна сграда.

Проблеми има и в повечето музеи в столицата - основно свързани с некачествени ремонти, не особено богат инвентар и неясна артистична идея на представяните колекции. Специално внимание беше обърнато на Музея на социалистическото изкуство, който по думите на скулптора е направен без концепция и решение на Министерския съвет, като липсва и информация колко пари са дадени за него.

Стана ясно, че се готви "още един абсурден музей" - този на Държавна сигурност.