Лесбийската романтична драма "Blue Is the Warmest Color: The Life of Adele" спечели „Златна палма" на тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан, предаде Stand.bg.

Журито, оглавяването от Стивън Спилбълг, подходи нетрадиционно, като награди не само режисьора Abdellatif Kechiche, но и звездите на филма - Adele Exarchopoulos и Lea Seydoux.

„От филма научих много за духа на свободата", сподели Kechiche.

„Това е една велика любовна история, която ни накара да се чувстваме привилегировани, че сме били поканени да видим тази история на истинска любов и силна мъка".

"Inside Llewyn Davis" на братя Коен, който ни среща с американската народна музика през 60-те, спечели „Гран при" - втората по престиж награда на фестивала.

Наградата на журито отиде при Kore-eda Hirokazu за неговата драма "Like Father, Like Son.", а мексиканецът Амат Ескаланте получи приза за най-добър режисьор за бруталната нарко драма "Heli".

За най-добър актьор бе избран 76-годишният Брус Дърн за изпълнението му в "Nebraska" на Александър Пейн, а звездата от „Артистът" Беренис Бежо бе отличена за ролята й в "The Past".

Сингапурският режисьор Антъни Чен бе отличен в категорията за най-добър дебютен филм за "Ilo Ilo", чието действие се развива по време на финансовата криза в Азия през 1997 г.

„С тези филми ние обиколихме света", обобщи Стивън Спилбърг.