Избиване на младенците Една от най-скъпите картини в света е изложена за първи път в Лондонската национална галерия. През лятото на 2002 година аукционната къща Sotheby's продаде платното на Рубенс “Избиване на младенците” за рекордните 49.5 млн. лири стерлинги (близо 75 млн. долара).

Първоначално творбата е била приписвана на последователя на Рубенс Jan van den Hoecke, но само няколко седмици преди търга експертът на аукционната къща Джордж Гордъм идентифицира платното, като дело на великия Рубенс.

За живописта на такъв гений е обидно и несправедливо такъв дълъг период от време да е приписвана на незначителен художник, но майсторството в крайна сметка си каза думата, заявява Гордън.

“Избиването на младенците” е създадена в периода 1609-11 година. Тази картина е назована в каталога на Sotheby's като нaй-значителнaтa, представянa от къщата през последните 20 години.

Самсон и ДалилаОт Би Би Си уточняват, че картината на Рубенс ще стои в галерията до едно друго негово изключително творение “Самсон и Далила”, което преди двайсет години беше продадено за 2.5 млн. лири.

В информацията се припомня, че когато “Избиването на младенците” попада на търга, очакванията са да бъде продадено за 4-5 млн. лири. Обаче след продължително и напрегнато наддаване, окончателната цена достигнала огромните 49 506 650 лири стерлинги, платени от медийния магнат Дейвид Томсън.

Вече собственик на платното, той го предостави на Лондонската галерия за срок от три години, след което картината ще бъде преместена в Художествената галерия на Онтарио в Канада.

Картината моментално зае трето място по цена във всички световни аукциони до сега, а спрямо валутния курс в момента на продажбата, тя е най-скъпата, продадена в Британия. Предишните й собственици не са я държали окачена на стената, заради жестокостта на сюжета.