Лувърът отделя прочутата Кралска зала на седемте камини за тракийското ни злато.

Това стана ясно по време на работната визита в Париж на културния ни министър Рашидов. Изложбата е планирана за пролетта на 2014 година.

Специален българо-френски научен комитет ще подготви в детайли първото в историята на страната ни представяне на България в Лувъра.

За целта след 8 седмици у нас пристига Жан-Люк Мартинез, Директор на департамента за антично изкуство на Лувъра, за да види на място в София и в музеите ни в страната десетките артефакти, които ще бъдат включени в изложбата. Един от акцентите може да бъде наследството на Севт III.

Президентът на Лувъра Анри Лоарет уточни, че необикновеното на българската изложба ще е, че съкровищата ще бъдат експонирани по начин, който да показва, че Тракия е била земя на изключително ценен обмен между цивилизациите.

Неговият екип ще намери във фондовете на Лувъра всички творби, които изобразяват наследството на траките и платната ще бъдат показани успоредно с голямата българска изложба.

Предстои изработването и на оригинален каталог на представянето на България, предназначен за френската публика.

В края на срещата Лоарет е потвърдил желанието на Лувъра да покаже своя колекция в България, също през пролетта на 2014 г., точно в месеците, когато България гостува в Париж.

Това най-вероятно ще стане в залите на бъдещия Национален музеен комплекс на България, както и в НХГ.