За първи път двата наши филмови фестивала 12-ият международен "Любовта е лудост 2004" и 26-ият фестивал на българския филм "Златна роза" тръгнаха паралелно във Варна.
Любителите на седмото изкуство ще могат да видят до 4 септември във двете фестивални програми 54 заглавия.

Целта на това съвместно начало е публиката заедно с чуждите заглавия да види и най-новите български филми "Пътуване до Йерусалим", "Една калория нежност", "Другият наш възможен живот", "Шантав ден", "И Господ слезе да ни види", "Изпепеляване", "Мила от Марс", "Под едно небе.
Проф. Александър Грозев заявява по този повод, цитиран от Varnapool, че е грехота да се разпиляват средства за еднакви събития, събиращи сходна публика.

В състезателната програма на "Любовта е лудост" са включени десет заглавия - "Чудо в Палермо" от Италия, "Любовен капан" от Холандия, "Казанова" от Германия, "Дон Жуан Тенорио", или "Смърт и любов в Севиля" от Испания, "Лиля завинаги" от Швеция, "Ела да ме видиш" - режисьорски дебют на руския актьор Олег Янковски, българските - "Другият наш възможен живот" на Румяна Петкова и "Изпепеляване" на Станимир Трифонов, "Цветът на щастието" от Унгария и "Хазан" от Япония.

Международното жури на "Любовта е лудост" се председателства от кинокритика Божидар Манов, а журито на “Златната роза” ще се ръководи от проф. Вера Найденова.

Сред специалните гости на кинофиестите е актрисата от Унгария Мари Тьорочик, която на миналогодишния фестивал "Любовта е лудост" спечели наградата за най-добра женска роля за изпълнението си в "Дълъг уикенд в Пеща и Буда", както и режисьорите Виктор Барера от Испания и Бепе Чино от Италия.