По инициатива на ЮНЕСКО днес се отбелязва световният Ден на книгата и авторското право.

Датата е избран, защото се смята за ден на раждането и едновременно смъртта на Шекспир, както и за смъртта на Сервантес.

Петя Точарова, която е специалист по авторското право в ЮНЕСКО, обясни защо е необходимо да се отбелязва този ден: 

"Защитата на авторското право създава благоприятна среда за насърчаване на творческата работа и това е една от основните причини, поради които ЮНЕСКО освен, че от много години води борба с пиратството, предложи държавите да отбелязва международния Ден на книгата и авторското право." 

 Продължително международно четене на романа „Дон Кихот" е част от проявите, които се организират за днешния международен Ден на книгата, съобщиха от Институт „Сервантес" в България.

В това тържествено събитие чрез видео-конферентна връзка любители на романа от всички краища на страна изчитат целия роман на Мигел де Сервантес.

Непрекъснатото четене продължава три дни, като в него се включват изтъкнати представители от областта и културата и образованието от цял свят, в това число и от България, припомнят от Институт „Сервантес", предаде БНР.

За световния Ден на книгата в централното фоайе на Националната библиотека „Кирил и Методий" в столицата може да се види изложбата „Ред и ценни издания" от колекцията на читалищната библиотека „Зора" в Сливен.

Експозицията съдържа 85 оригинални експоната и 10 цветни постера от ценния читалищен фонд.

В Търговище се провежда  „Маратонът на четящите хора". Инициативата е на регионалната библиотека "Петър Стъпов".

В читалищната библиотека в Добрич второкласници от училище "Христо Смирненски" ще се съзтезават в бързо и изразително четене на "Пипи дългото чорапче", а в регионалната библиотека "Дора Габе" в маратонското четене са включени ученици, учители, общественици, читатели и автори.