Издателска къща „Огледало“ представя тази вечер поетичната книга „Мидите имат две страни“ от Поли Муканова. Премиерата ще се състои в клуб "Перото", с начален час 18:30 часа, съобщава сайтът "Културни новини".

Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата и ще го представят редакторът му Владимир Левчев, д-р Надежда Стоянова (преподавател по българска литература в Софийския университет), д-р Митко Новков (литературен критик) и издателят Пламен Анакиев.

 

Новият ръкопис на Поли Муканова „Мидите имат две страни“ продължава оригиналните търсения на поетесата. Той отново среща и събира в едно афористична мисъл, преднамереното интелектуално построение с това, което поетическите асоциации изграждат като внушение и послание. Авторката задава въпроси и провокира парадоксални, но в дълбоката си същност истинни, отговори. Критиката вече отбеляза, че още предходната й книга „AMOR FATI” бе кондензирала бъдещи поетични визии и интелектуални послания. И те вече са факт.

доц. д-р Александър Йорданов

Поезията на Поли Муканова има две страни. Едната е лаконична и енигматична като мидена черупка в пясъка. Другата остава за вглеждащите се в дълбочината. Те ще намерят и един истински бисер, отгледан между двете страни на тази книга.

Владимир Левчев

Основната черта, белег на тази поетична книга е опитът и желанието на Муканова да пише за вечността, но и за човешката временност, за съзнанието, което дефинира /не/познатото измерение като Другия. 

Зоран Якимоски

 

Из "Мидите имат две страни":

Бурята на вглеждащите се

в дълбочината

първи атрибут на желанието

е докосването

мидите също имат две

страни

на брега намирам винаги

една

Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в гр. София. Завършила е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистратура по творческо писане с проекта „Самоличност: фрагменти (2000–2005)“.

Докторската й дисертация е на тема „Четенето и читателите в българското общество (1878–1944): институцията библиотека“, защитена във Философския факултет на Софийския университет.

Дебютира със стихосбирката „Мигове в кибритена кутийка“ (2009), а през 2012 г. излиза нейната прозаична книга „Амоr fati: фрагменти“. Поезията ѝ е превеждана на английски, немски, албански, румънски и македонски език.

Участвала е в международни поетични фестивали.

Носителка е на втора награда от Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ (2014).

Редактор е на рубриката за поезия в сайта „Сборище на трубадури“.