Днес от 18.30 часа в Британската библиотека на СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде премиерата на стихосбирката от Поли Муканова "Мигове в кибритена кутийка", представена от Георги Тенев.

Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в София. Завършва специалност „Българска филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (2004). През 2005 г. се дипломира в магистърската програма „Литературата - творческо писане" с проекта „Самоличност - дневници (2000-2005)". Магистър по философия - модул „Онтология" (2006). Дебютната й стихосбирка „Мигови во кибритна кутиjа" (2009) излиза на македонски в превод на Зоран Якимоски. В момента е докторант в СУ „Св. Климент Охридски", Философски факултет.

В книгата на чист поетичен език, необременен от „специални ефекти", са засегнати разнообразни теми от любовта и живота до писането и смъртта. Впечатление прави библейската образност и най-вече екзистенциално напрегнатото позоваване на фигурата на Йоан Кръстител. При по-внимателно четене се откриват фини препратки към постмодерната философия и психоанализа, която тук е успешно преведена на езика на лиричното преживяване. Метафорите включват и музика, теоретична физика, история. И разбира се, най-важният въпрос: Дали „аз" и „ти" са само празни местоимения и каква е езиковата химия на любовта?

Във формално отношение стихосбирката се характеризира със завидна освободеност и сръчност. Тя съчетава опити за хайку; нелинейна пиеса, съставена от любовна лирика; изненадващи цитати, които доказват, че талантливата поетеса може да каже каквото си поиска и да го каже по най-различни начини.