Министерството на културата ще събира предложения и идеи за име на новия Национален музеен комплекс в сърцето на София в кв. „500" (бел. ред. "Българския Лувър"). Срокът е до края на февруари, уточняват от ведомството. Предложенията могат да се получават на имейл адрес: art@mc.government.bg.

Авторите на най-добрите и най-интересни предложения за име на новата музейна институция ще получат и поощрения. Сред наградите са каталози и албуми на произведения на изобразителното изкуство, карти за свободен достъп в изложбените пространства на новия музей в кв. „500" за цяла една година и други.

От Министерство на културата обръщат внимание на факта, че тъй като новият Национален музеен комплекс е определен като водещ музей на визуалните изкуства у нас, се очаква да бъде посещаван от много чужденци. Именно поради тази причина името му ще се изписва на латиница според правилата за транслитерация в съответствие с графичната система на съвременния български книжовен език и с българските традиции.

Проектът „Национален музеен комплекс" е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере през пролетта на 2015 г. под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500" е реализиран по проект на „Янко Апостолов Архитекти" в сътрудничество с „Музеоплан" и включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства, припомнят от министерството.

Експонатите от колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство ще се включват в постоянната експозиция на музейния комплекс.