В събота в галерията „Царска Бистрица" в Боровец Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита бяха домакини на откриването на изложба от картини на млади живописци от Националната художествена академия, съобщиха от пресофиса на царя. Платната на младите автори привлякоха вниманието на повече от сто познавачи и ценители на изобразителното изкуство, на дипломати, политици и гости на двореца „Царска Бистрица". Царят се обърна към гостите с пожелания за спорна и положителна за страната година.

„Идеята да има пространство за млади таланти ни се стори добра и с Царицата решихме да предоставим приятната атмосфера на галерия „Царска Бистрица" точно за тях", каза Негово Величество. „Новите поколения имат нужда от подкрепа, особено в трудни времена като сегашните, и ние имаме желание по този начин да подкрепим младите и да ги насърчим, предоставяйки им  това скромно място. От друга страна, шансът им да намерят ценители е голям, защото тук идват много туристи и гости на курорта", каза Цар Симеон II в приветствието си. Първите творци, които се възползваха от поканата на Техни Величества, са Георги Георгиев JoJo, Михаела Михайлова, Петя Димитрова, Калия Калъчева, Петя Георгиева, Йоанна Дертлиева, Димитрина Дертлиева, Димитрия Дзигарова.

Събитието бе организирано в сътрудничество с  Анелия Атанасова, председател на Женската либерална мрежа, и художничката Долорес Дилова. На откриването присъстваха още секретарят на НДСВ Олимпи Кътев и много бивши народни представители от Движението.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати адрес, в който пише: „Благодарен съм на Вашето семейство, че подава ръка на автори, за които съм убеден, че тепърва ще прославят българския талант в залите на прочутите световни салони". Послание до Техни Величества отправи и известният художник и изпълнителен директор на НДФ „13 века България" Греди Асса: „Засвидетелствам най-искреното си почитание към Вашето благородно дело, насочено към младостта на България и утвърждаването на изкуството у нас." В галерията, в тази зимна снежна сутрин, настроението беше стоплено най-вече от усмивките на младите автори, които бяха обект на интереса от страна на всички гости. Те бързаха да се снимат на първо място с царското семейство, а после и с приятелите си. Радваха се искрено на вниманието и тайно си пожелаваха да открият в галерията „Царска Бистрица" първия си меценат или пък може би и първия си купувач. Известният български художник Румен Статков, който също бе гост, коментира събитието така: „Няма по-добро чудо на света от това да помогнеш на млад човек, да му отвориш вратата".