Концентът "Музиката на Западните Балкани" отбеляза края на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018. Той беше открит от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Шест месеца нашата страна беше под светлината на прожекторите, а нашите екипи и доброволци бяха лицето на България. С тях показахме, че България е достойна за не леката работа, каза министър Павлова при откриването. Тя благодари на всички млади хора, които безрезервно и напълно безплатно са работили за каузата, на екипа на НДК за денонощната работа и на целия екип на НСО, МВР и на всички служби, направили успешно Българското председателство, а страната ни и Балканите - център на събитията в Европа. Министърът благодари и на всички софиянци и гости на града за проявеното търпение и разбиране към мерките, предприети за гарантирането на сигурността и спокойствието на провежданите събития.

Председателството не приключва, то само се премества в Австрия. Продължаваме! Тази вечер ще си направим с Теодосий Спасов една хубава вечер, приветства зрителите и председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Стотици столичани се събраха тази вечер пред новата открита сцена на НДК, за да се насладят на прекрасните изпълнения на Теодосий Спасов и неговата формация Western Balkans Band BG, и на музикантите от Спектрум и 4th Edition. Концертът започна с изпълнение на вокален ансамбъл "Славяни" на Софийската филхармония и изпълнението на песните "Дафино вино" и "Тръгнала е малка мома".

Близо четиричасовото събитие, което бележи края и на Българското председателство, завършва със заря.

Концертът се провежда в парка зад НДК, където беше официалният вход за ръководителите на делегациите, откъдето минаха всички лидери от ЕС, еврокомисари и над 400 министри на държавите-членки. На това място беше направена и историческата снимка на всички лидери на ЕС и Западните Балкани, които се разходиха по алеите до "моста на влюбените".

Последното от културните събития, съпътстващи провеждането на първото ротационно председателство на страната ни е посветено именно на Западните Балкани - един от "българските приоритети" на председателството. Този приоритет беше припознат и от Австрия, която ще продължи да работи по него през следващите шест месеца.

С избирането на темата на това културно събитие организаторите - Министерство за Българското председателство, Министерството на културата и НДК - потвърждават, че страната ни ще продължава да работи за просперитета, развитието, сигурността, свързаността и европейската перспектива на региона.