Jameson 7-ият международен филмов фестивал София Филм Фест е първият фестивал в Източна Европа, на който през 2003 г. (6-16 март) ще бъде връчена Наградата “Jameson” за късометражен филм.

Тя представлява статуетка с варовикова основа от Килкени, върху която е разположена сребърна скулптура, вдъхновена от движението на светлината във времето. Автор на статуетката е световноизвестният ирландски скулптор Кевин О’Дайър. Носителят на наградата получава и парична премия в размер на 6 000 евро.

Jameson Наградите “Jameson” за късометражен филм, едни от най-важните в света на кратките киноформи, са направили известни не малко филмови творци от Европа. Схемата е резултат от сътрудничеството между Jameson Irish Whiskey и European Coordination of Film Festivals (Европейската координация на филмовите фестивали - EКФФ), която е мрежа от над 120 филмови фестивала, провеждащи се в 26 страни.

Регламент

Целта на организацията със седалище Брюксел е популяризиране на европейското кино. ЕКФФ е разработила и прилага Кодекс на етиката, основаващ се на най-добрата професионална практика и възприет от всички членове.

София Филм Фест Наградите "Джеймисън" за късометражен филм през 2003 г. обещават по-голямо вълнение от това през първите две години на съществуването им – 2001 и 2002 г. Броят на участващите фестивали доскоро бе 10 (Тампере - Финландия, Дрезден - Германия, Рим - Италия, Гримстад - Норвегия, Валенсия - Испания, Вила до Конде - Португалия, Умеа - Швеция, Корк - Великобритания, Брест - Франция и Бристол - Великобритания).

Късометражните филми, включващи игрални, документални и анимационни филми, ще се борят за наградата, която ще бъде връчена на печелившия режисьор.