13 оригинални ръкописа на Софроний Врачански, сред които е и първият препис на „История славянобългарска", направен през 1765 г. са включени в изложбата „Софроний Врачански - Мъжество, Мъдрост, Правда и Чистота".

Тя е подредена в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и открита днес за Деня на народните будители.
Честването и самата изложба се обвързват и с отбелязване на 250-годишнина от написването на Паисиевата История, която запалва искрата на родолюбието във възрожденския българин.

Авторът на изложбата доц. д-р Елена Узунова разтълкува заглавието на експозицията като „добродетелите, които самият Софроний Врачански е формулирал в предисловието на своята книга „Неделник".
Тя допълни, че в Народната библиотека са изложени и оригиналите на източниците за написване на „Неделник" на авторите Неофит Рилски и Неофит Хилендарски.

Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, като от негово име поздравително слово прочете вицето му Маргарита Попова.

Тя честити „светлия празник" и на всички българи, извън границата на страната. Вицепрезидентът се обърна лично и към директора на Народната библиотека - проф. Бояна Христова с думите:
„Ако знаете аз колко съм горда с вас и вашите служители, защото вие сте нашите истински будители!".

Попова разкри, че лично е помолила Росен Плевнелиев да поеме патронажа на честванията в цялата страна, поради важността на празника за цялата нация.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също беше почетен гост на събитието и използва възможността да подчертае, че българите сме единственият народ, който два пъти в годината отбелязва Деня на духовността. „Нека повече софиянци дойдат и разгледат тази изложба, защото това е истинско патриотично дело", призова кметът.

Председателят на организацията „Христо Ботев", Боян Ботев, пък връчи ежегодната награда „Ботьо Петков" на учителката по български и литература от 9-та френска гимназия Марияна Бакърджиева.
Освен престижното отличие за български будител, Бакърджиева получи и поздравителен адрес от министъра на образованието Сергей Игнатов, който съдържаше убеждението, че българският учител е бил и винаги ще бъде будителят на нацията.