Професор Николай Овчаров показа уникален паметник, намерен през есента на миналата година на около 300 м по права линия от скалния хълм Башик тепе, който се намира в така наречените големи граници на Перперикон.

Професорът обясни, че Башик тепе години наред е било обект на иманярски набези. Иманярите буквално са го разорали и са изкарвали оттам статуетки и монети, заяви археологът.

По време на теренните обхождания археолозите обаче попаднали на тази уникална находка, която иманярите не са забелязали, или която не е била интересна за тях, защото е керамична.

Предметът обаче се оказва изключително ценен и представлява част от урна, върху която е изобразен конник в движение на ляво. Той е в профил, но лицето му е в анфас.

Всички археолози са единодушни, че като структура тази находка е уникат и няма намерена друга такава аналогия, поясни проф. Овчаров.

На базата на керамиката предметът се датира от края на 4 - началото на 3 век преди Христа. Това го прави един от първите конници в тракийското изкуство.

Паметникът показва зараждането на култа към тракийския конник, обясни археологът. С дясната си ръка той държи юздите на коня, с лявата по всяка вероятност държи меч.

Никакво съмнение няма, че става дума за един тракийски паметник от ранно елинистичната епоха.

За сравнение проф. Овчаров беше донесъл и релеф на тракийски конник и богинята, която го посреща, датиран от 2-3 век от новата ера.

Двете находки на тракийски конник запълват белите петна за това, как е функционирало светилището и развитието на Перперикон в езическия период, поясни археологът.

До 18 месеца алейната мрежа на Перперикон ще бъде готова, информира още Овчаров. Това става възможно, след като вчера Министерски съвет реши някои обекти да бъдат предадени за стопанисване на общините.

По думите на археолога това е важно освен заради децентрализацията, но и заради възможността официално да бъдат сключени договорите с община Кърджали за изпълнението на спечеления от Перперикон проект за близо 4 млн. лв.

По този проект ще бъдат наместени и скалните късове, които са паднали по време на земетресения, ще бъдат изградени и електрификацията и художественото осветление на Перперикон.

Проектът се нарича Перперикон - земя на боговете и хората.