В галерия "Академия" на Националната художествена академия беше открита изложба-живопис на Светлин Русев. Експозицията носи името „Светлин преди Светлин Русев" и може да бъде видяна до 7 януари 2012 г.

Ето как един от най-известните  и емблематични български художници описва изложбата си:

"Връщането във времето, когато красивите илюзии са повече от осъзнатите възможности, е колкото сантиментално привлекателно, толкова и опасно от срещата с момчето, за което мечтите са били реалност.
За щастие, тригодишното ми кандидатстване в Художествената академия и попадането ми в ателието на проф. Дечко Узунов, ми спести много от фалшивите идейни и професионални илюзии.

Дългогодишният опит, извървеният път и като преподавател в Академията, ме задължават с благодарност и към тези, с които по една или друга причина се разминахме.

В приетия випуск - 1953 година, във всички специалности имаше не само много талантливи и амбициозни, но преди всичко вярващи в изкуството студенти, допълва Светлин Русев.

И продължава: "С тази необичайна, за човек на години, изложба в определен смисъл се изкушавах да проверя както младежката си наивност, не по-малко и самочувствието, което в онези години вървеше заедно с хамлетовските комплекси.

За съжаление много от работите са разсипани от собствената ми немара, други, на които много държах - маслени етюди от последните години на следването ми, изчезнаха, но и това, което е останало при мен и в някои частни колекции, непредубеденият и добронамерен зрител (какъвто се надявам да е и авторът) може би ще разбере илюзиите ни и вчера, за щастие и днес..."

На откриването на изложбата присъстваха президентът Георги Първанов, бившият омбудсман Гиньо Ганев, бившият председател на парламента Йордан Соколов, скулпторът Георги Чапкънов-Чапата, Андрей Пантев, Боян Радев и други наши общественици.