Творчеството на Живка Балтаджиева критиката определя като нетипично за българската поетична традиция, поезия повече на разума, отколкото на сетивността.
Наблюдателите подчертават и особения стил на стихотворенията й, изградени от много къси фрази, които казват всичко директно и попадат точно в целта.

Живка Балтаджиева е родена на 23 септември 1947 година в София, но детството и юношеството й преминават в Сливен.

През 1971 завършва българска филология в СУ "Климент Охридски". Работила е в Българско Радио и по-късно, след пет години безработица, в отдел "Поезия" на списание Пламък. От 1994 преподава българска литература в Комплутенския Университет в Мадрид.

Автор е на четири стихосбирки: "Слънчево сплитане" (1971), "Дневно осветление" (1982) и "Безродни митологии" (2007), "Никога други стихове" (2010). Също така на сценариите на редица документални филми на режисьори като Оскар Кристанов и Юри Жиров, както и на множество преводи от и на различни езици.

В Испания е публикувала в превод от български: "Пространства" (2006), антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; 29 поеми от Николай Кънчев (2005); "Тайнственият рицар на свещената книга" на Антон Дончев (в съавторство, 2003), както и преводи на стихове от Ботев, Багряна, И. Цанев, Г. Борисов, Г. Господинов, Р. Панчовска и някои свои стихове.

Автор е и на ред публикации на испански език в специализирани списания и книги на изследвания върху определени аспекти на българската литература или на творчеството на значими български и испански творци. Португалия и Италия.