Кидман-НикълсънВ Лос Анжелис връчиха за 60-ти път кинонаградите “Златен глобус”. Наблюдателите припопомнят, че “глобусите” отдавна са се превърнали в “генерална репетиция” за кинокулминацията на годината – наградите “Оскар”. Станало е традиция лауреатите на “Златен глобус” неименуемо да триумфират и на “оскарите”.

На церемонията бяха наградени 13 категории в областта на киното и 11 телевизиони.

Предварителните акценти на кинокритиката бяха насочени към творбите “За Шмид” с Джак Никълсън в главната роля, трагичната СПИН-сага “Часове” с Мерил Стрийп и Никол Кидман – на този филм предричат многобройни оскари, новата лента на Мартин Скорсезе “Бандите на Ню Йорк”, в главната роля Дениел Дей Люис, поредният шедьовър на Роман Полански “Пианистът”, получил вече своето признание в Кан и не на последно място култовия “Властелинът на пръстените: Двете крепости”.

Стрийп-КидманНо списъкът с претендентите оглавяваше получилият осем номинации мюзикъл “Чикаго”, екранизация по едноименния бродуейски спектакъл и със звездното участие на Рене Зелеуегър, Катрин Зита Джоунс и Ръчард Гиър. Както и се очакваше Гиър и Зелеугерър получиха “глобуси” като най-добър комедиен актьор и актриса.

Призовете за поддържаща мъжка и женска роля взеха Мерил Стрийп и Крус Купър за участието си в “Адаптация”, който зедно с “Чикаго” явно ще спори за “Оскар” за най-добър филм на годината.

Драма на 2002 г стана “Часове”, а Никол Кидман взе “Златен Глобус” за “най-добра драматична актриса” за изпълненето си на една от главните роли. ХекманСъответно “митологичният” Джак Никълсън стана най-добър драматичен актьор за ролята си в “За Шмид”. Скорсезе получи най-голямото режисьорскo признание на “глобусите” за филма си “Бандите на Ню Йорк”. Този филм донесе “Златен Глобус” и на U 2 за най-добра песен – “Ръцете, създали Америка”.

Специалната награда за принос в киното взе легендата на Холивуд Джин Хекман, който преди година взе “глобус” за най-добра комедийна рола във “Великолепните Таненбаум”.