www.manev.com

Един от най-успешните български художници - Никола Манев изложи творби в галерията на арт център „Алтера". Поводът е 70-годишният му юбилей, който той отпразнува в родния си град Чирпан.

Въпреки че десетилетия наред Никола Манев живее и твори в Париж, той не скъсва връзката с родината си. Нещо повече, надали има някой жител на родния му град, който да не знае името на художника. От години малкото градче може да се похвали с още един елемент към културния си облик, за който голяма „вина" има и Никола Манев.

През април 2000 г. художникът купи старинна възрожденска къща в Чирпан, възстанови я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов". Заедно с къщата творецът дари и 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

Никола Манев е роден е в Чирпан през 1940г., завършва художествената гимназия в София, а през 1962г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.