венецътУникален златен венец, принадлежал на неизвестен тракийски вожд, излага в експозицията си Националния исторически музей (НИМ). Венецът, датиращ от ІV в. пр. н. е., е част от личната колекция на собственика на “Нове - Холдитг”, председател на бизнес-клуб “Възраждане” и собственик на футболен клуб ЦСКА Васил Божков.

В момента се подготвя луксозен каталог, представящ цялата колекция на известния бизнесмен. Когато изданието стане готово, в залите на НИМ ще бъдат показани всички уникални исторически паметници, притежавани от Божков.

В чест на Международния ден на музеите 18 май, Васил Божков се е съгласил Златният венец да бъде изложен още сега.

Тези венци са между най-забележителните паметници на древната тракийска култура и са изключително редки. Намерените до момента се броят на пръсти, а този от колекцията на Божков е сред най-запазените от известните до сега.

венецътПредполага се, че Златният венец ще остане в залите на музея до края на лятото. Има информация, че директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е предложил на Божков уникатът да остане на разположение на музея до момента, в който ЦСКА стане европейски клубен шампион по футбол. По разбираеми (предимно за футбоните фенове) причини, едва ли Васил Божков ще се съгласи на този вариант.