България ще отбележи за трети път Нощта на литературата на 14 май, предаде Stand.bg.

В ежегодния общоевропейски проект  през 2014 г. ще се включат 9 български града  - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделните дестинации автори.

На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Това се случва в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко „гнездо " се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

В София на 14 май от 18:00 до 21:30 часа ще има разположени 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов" - The Fridge, Столичен куклен театър - салон „Янко Сакъзов", Театър „София", Kanaal, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий", ресторант „Славяни", галерия „Васка Емануилова", ресторант „Преди 10", галерия „Сезони", МГТ „Зад Канала" и „Плюс това".

Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори.

За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър - салон „Янко Сакъзов".

Проектът Нощ на литературата се превръща в традиционен литературен празник за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 г. в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които също са подготвили много четене и изненади за своите граждани.

Повече информация може да намерите тук.