Пожарите в Улпия Ескус са целенасочени. В това е убеден директорът на Регионалния исторически музей в Плевен д-р Володя Попов. Пред кореспондентката на БНР той подчерта, че паленето на пожари е методология на иманярите.

Преди дни в Археологически резерват „Античен град Улпия – Ескус” до село Гиген е имало пожар. В тази връзка министърът на културата Вежди Рашидов разпореди инспекторатът към ведомството да извърши незабавна проверка по случая. Резерватът е предоставен безвъзмездно за управление на областния управител на област Плевен.

Шефът на Плевенския музей обясни, че иманярите подготвят почвата, за да може след като изгори тревата и падне дъжд, тя да омекне и да работят с металотърсач.

Попов смята, че министърът на културата е наясно с проблема. Той настоява държавата да пресече набезите на иманярите и да опази културното наследство на обекта.

Володя Попов е подготвил и визуален материал и описание на населените щети след пожарите в античния град.

Той подозира, че е възможно пожарът да е едно допрецизиране на нещата към Улпия Ескус. Володя Попов коментира, че има много иманярски трапове и дори комбайн може да падне там.  

Иманярите били започнали същата дейност, каквато са извършвали в Рациария преди 17-18 години. Попов е категоричен, че трябва да се направи всичко възможно иманярите да бъдат спрени, защото Улпия Ескус е уникален паметник на културата.