иракско наследство Американското военно командване отхвърли молба на ръководството на Иракския национален музей да защити ценните колекции от разграбване от страна на мародерите, предаде The Guardian.

Въпреки непрекъснатите съобщения на масмедиите за вандализъм и грабежи в Ирак, намиращите се в страната коалиционни войски изобщо не възпрепятстват разграбването на държавната собственост, както и на частните домове.

От хранилищата на музея са изчезнали хиляди безценни исторически и археологически реликви от древната шумерска цивилизация и от други периоди от историята на Месопотамия.

Мародерите са проникнали дори в подземните хранилища, където се намират особено ценни реликви като алабастровата Урукска ваза, изработена преди 5 хиляди години, както и световноизвестната скулптура “Бялата дама”, която се смята за най-древното скулптурно изображение от преди 5.500 хиляди години.

мародерствоВ Багдадския музей така също се съхранява и уникалната колекция от златни предмети и златни украшения от гробницата на асирйската царица в Нимруда, които в началото на войната са били преместени в сейфа на централната иракска банка в Багдад, която обаче също е разграбена.

След появата на твърде голям брой мародери иракските полицаи, охраняващите музея, са напуснали своите постове.

Абдул Рехман Муджир от ръководството на багдадския музей се обърна с молба към американците да поставят четири танка пред входа на сградата с национално иракско богатство.

Бойните машини са били поставени съвсем за малко пред музея, но много бързо са напуснали позициите си и фактически са оставили музея да бъде разграбен.

Дойдоха банди от по няколко десетки души. Бяха въоръжени. Заплашиха ни да ни убият, ако не им отворим музея. Грабежите продължиха два дни, заяви Муджир.

По някое време американските танкове се върнали и разгонили мародерите, след което отново напуснали и грабителите довършили делото си.

Иракският археолог Раид Абдул Реда също, казва, че е молил американците да оставят танкове пред музея, но те са отказали.

80 процента от колекциите са окрадени. Сред грабителите имаше деца, старци и жени, твърди археологът.

Американски учени, специалисти по история и култура на древния Изток, също няколко пъти са предупреждавали Пентагона за значението на иракското културно наследство.

Американският архиолог от Бостънския университет Пол Зимански заяви, че загубата на уникалните експонати е “катастрофа от огромна величина”.

Генералният директор на ЮНЕСКО Коитиро Мацура още в събота – 12 април, заяви, че настоява американските и британските власти да предприемат незабавни мерки за охрана на културното иракско наследство. Той дори призова съседните на Ирак страни да не допуснат да бъдат изнесени културните ценности на Ирак.

В Багдад освен всичко е разграбена и Националната библиотека. Мародерите са отмъкнали от нея хиляди безценни томове – важни исторически и литературни архиви, микрофилми и антични документи, в това число и първото издание на персийски език - местен вестник от втората половина на XIX век.