Археолози откриха невиждан досега в България оловен печат. Артефактът е намерен по време на разкопките на средновековната крепост Лютица, край Ивайловград, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Тази година на крепостта Лютица работят две експедиции - тази на Националния исторически музей (НИМ) и на Националния Археологически институт с музей при БАН, която се финансира от Министерството на културата. Първите проучвания, които се ръководят от Филип Петрунов (археолог в средновековна секция на НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (уредник в отдел "Археология" на НИМ), започнаха през юли.

Именно археологът Виолина Кирякова е попаднала на ценния печат.

Снимка 369802

Източник: НИМ

Печатът е с изображение на императрицата Ирина (Йоланда) Монфератска Комнина Дукена Палеологина - втората съпруга на византийския император Андроник II Палеолог.

От едната страна на печата е изобразена Ирина, а от двете й страни са изписани имената ѝ. От другата страна има изображение на Богородица с младенеца.

Снимка 369801

Източник: НИМ

Според проф. Константин Дочев (ръководител на търновския филиал на средновековна секция на НАИМ-БАН и нумизмат), това е първият такъв печат, който е открит в България. По думите му в света са известни още два такива печата, които се съхраняват в Британския национален музей.

Находката е изключително ценна и показва, че Лютица е важен български град, чиито управители са водели кореспонденция в владетелите на най- големите средновековни държави.

Според доц. Владимир Пенчев (нумизмат на НИМ) императрицата е управлявала в периода 1284 - 1317 г.

Ирина е родена с името Йоланда през 1274 в княжество Монферат, днешна Италия. Тя е дъщеря на Вилхелм VII (1240-1292), маркиз дьо Монферат, и на втората му съпруга Беатрис Кастилска (1254-1286).

Ирина e внучка по майчина линия на Виоланта Арагонска и крал Алфонсо X от Кастилия.

През 1284 г. Йоланда е омъжена за овдовелия византийски император Андроник II и приема православното име Ирина, значещо мир.