Мащабна изложба в Британския музей с българско участие откри вицепрезидентът Илияна Йотова вечерта на 3 май.

Страната ни е представена с Панагюрското съкровище, което е акцент в изложбата, организирана около него. В откриването участваха министърът на културата Найден Тодоров и експерти от екипа на Националния исторически музей в София. Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата, придружени от българския посланик Марин Райков.

По време на откриването Йотова благодари на директора на музея д-р Хартвиг Фишър за събитието и определи Панагюрското съкровище като визитна картичка на България. "Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата", добави Йотова.

"Лукс и власт: от Персия до Гърция" е заглавието на експозицията, която проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя предмети от Европа до Азия.

В съобщението за изложбата в сайта на Британския музей се акцентира върху присъствието на изключителното Панагюрско съкровище от България. Желаещите да посетят изложбата могат да го направят до 13 август.