42-ото издание на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе между 9 и 14 декември в НДК, предаде Stand.bg.

Този път държава на фокус ще бъде Румъния. В София ще пристигат 15 от най-известните румънски писатели: Адина Попеску, Габриела Адаместеану, Дан Лунгу , Йоан Грошан, Йоана Николае, Клаудиу Комартин, Лучан Дан Теодорович, Лучиан Боя, Мариус Чиву, Матей Вишниек, Мирча Динеску, Мирча Картареску, Овидиу Шимонка, Петру Цимпоеску, Симона Попеску.

Всички те ще имат срещи с българската публика на щанда на Румъния в НДК - ляв полуетаж.

Тазгодишното издание на панаира обхваща 4 етажка, като ще представи над 200 изложители на обща площ повече 1200 кв.м. Включени са 7 чуждестранни участника: Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, институт „Сервантес" и Сърбия.

Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година е на третия етаж на НДК. На щандовете на издателствата в предварително обявените часове  писатели и поети ще раздават автографи.

42-ото издание на панаира съвпада и с много важна година за Асоциация „Българска книга", която чества 20 години от своето основаване. Една от значимите инициативи на организацията е ежегодната наградата „Златен лъв", връчвана в две категории в рамките на Панаира на книгата.

Първата - призът за най-добър издателски проект, се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти. Другото отличие е за издание с най-голяма обществена значимост през годината, определено от журналистическо жури. Наградата „Златен лъв"  е обособила своята важност в средите на издателския бизнес, проследявайки най-значимите книжни проекти за съответната година.

В рамките на панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Основната програма ще се проведе от 9 до 14 декември в Мраморно фоайе на НДК. Цялото пространство от  300 кв. м. ще бъде оформено тематично и ще включва сцена, детски кът, кафене, както и щанд за книгите на гостуващите автори.

Скандинавска литературна вълна в София