ГЕРБ събраха родни звезди от киното и музиката, за да избистрят културата на страната ни. Огромни пари се дадоха за разкопки, имаме фантастични места, които са готови, изтъкна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на форум, организиран от партията му в Народното събрание.

Губенето на европейски пари за мен е престъпление, недоволен е той. Борисов коментира, че турските сериали, които са хит в родните телевизии, са реклама за турската държава.

Лидерът на ГЕРБ си спомни и думите на Силвестър Сталоун: „Идете в България, там правят хубави филми". Това според него е добра реклама за страната ни. Това е реклама, която никой не може да ти я вземе, доволен е Борисов.

Той сподели спомени от един Европейски съвет, когато бил премиер. Видял как европейските лидери се струпали и нещо си говорели. Решил да види какво става. Датската премиерка, шведският премиер и Барозу разказвали на другите лидери какво са видели като са дошли в България.

Атентатът срещу папата - това асоциирали хората, чувайки името България преди време.

След ГЕРБ името България се свързвало с археологията и финансовата ни система. Дай пари на археолозите да правят разкопки и направи път туристите да стигнат до разкопките, е лайтмотивът на бившия премиер. Колкото и да е тежка кризата, в каквото и състояние да държавата, по думите му, ще има пари за развитие на културата.

Културата трябва да е един от приоритетите на управлението на България, каза Вежди Рашидов. Културата оформя идентичността на една нация. Културата е в състояние да възстанови икономическата тъкан на обществото, подчерта Рашидов. Той си спомни, че като министър на културата е започнал с бюджет от 93 милиона лева. На близо 123 милиона лева той увеличил средствата за култура за 3 години.

Направихме успешна театрална реформа, доволен е още бившият културен министър. Ръстът на зрителите за 2013 година е с 800 000 повече в сравнение с 2012. Това е благодарение на реформата в сценичните изкуства.

Над 13 милиона лева са дадени за филмово изкуство по времето на ГЕРБ. От „Мисия Лондон" до днес киното ни бележи само успехи, доволен е Вежди Рашидов.

Бюджетът на Министерството на културата сега, по думите му, е правен от някой, който не е ходил на театър. Защо сега парите за кино замръзват и отиват надолу, недоумява Вежди Рашидов.

Професор Николай Овчаров пък подчерта: „Културата е и икономика". Той е доволен, че страната ни не може без културен туризъм, което е осъзнато от политиците ни. Ако се стегнем, можем да имаме една добра база за развитие на културния туризъм, подчерта Овчаров.

Христо Мутафчиев сподели, че когато дойдат чужденци в България, не ги водим да гледат „фекалиите в Аспарухово" и да гледат пречиствателни станции, а им представяме културните ни забележителности.

Той предлага вносителите на петрол в България да са длъжни да дават лимити на българските театрални трупи, за да разнасят култура в страната. Най-голямото финансово перо, по думите му, за една трупа било именно транспорта. Така се увеличава цената на билета за зрителя, изтъкна Христо Мутафчиев.

Васил Найденов се ядоса на медиите, които напуснаха залата, в която се провежда дискусията, за да „атакуват" с въпроси по странични теми лидера на ГЕРБ, който напусна предсрочно дискусията, за да замине за избора на Жан Клод Юнкер за председател на ЕК.