Световно известната оперна певица и театрален режисьор Галина Вишневская почина на 86-годишна възраст, съобщават руските медии.

Певицата живее в САЩ, във Франция и пее в най-големите световни театри, а същото така поставя оперни спектакли като режисьор. През 1990 година Вишневская се връща в Русия.

Съпруга на великия виолончелист и диригент Мстислав Ростропович, през 1974 тя бе изгонена от СССР заедно с мъжа си заради свободомислието си и смелата защита на човешките права.

Заедно с композитора Дмитрий Шостакович и пианиста Святослав Рихтер и Вишневская Ростропович са близки приятели и с писателя Александър Солженицин. За него се смята, че е написал голяма част от "Архипелагът Гулаг" на дачата на семейството близо до Москва.

Галина Вишневская е родена на 25 октомври 1926 година в Ленинград. Преживяла е Ленинградската блокада. На 16 години е служила в частите на ПВО. На сцената излиза за първи път на 18 години. От 1952 година работи в „Болшой театър" на СССР, където е изпълнила над 30 партии.

Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев са изпратили съболезнователни адреси до роднините й. Погребението на оперната звезда ще бъде на Новодевичето гробище.