Големият френски хуманитарист и интелектуалец от български произход Цветан Тодоров е починал на 77-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на негови близки.

Цветан Тодоров е роден през 1939 г. в София. Завършва филология през 1963 г. в България, след което бяга от комунистическа България във Франция.

През 1966 г. защитава докторат на тема "Литература и означаване" с научен ръководител Ролан Барт. Две години по-късно започва работа във Френския национален център за научни изследвания. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към центъра.

Съпруг е на писателката Нанси Хюстън, с която има две деца. Развежда се с нея след 35 години брак.

Цветан Тодоров е носител на Наградата на Принца на Астурия за обществени науки за 2008 г.

Последното му посещение в София беше през септември 2014 г. по покана на Френския културен институт, където представи книгата си "Несъвършената градина", издадена през 1998 г. във Франция. На 1 март щеше да навърши 78 години.

Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология.

Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 година. Сред известните му книги са още "Памет за злото, изкушение на доброто. Анкета върху века", "На чужда земя", "На предела", "Живот с другите", "Завладяването на Америка. Въпросът за Другия", "Гоя в сянката на Просвещението", "Страхът от варварите" и др.