На 87 години почина голямата театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова, съобщи БиТиВи. Актрисата е починала в "Пирогов" след тежко боледуване в резултат на коронавирусна инфекция.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София, завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Кариерата й започва в средата на 50-те години в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Играе на сцените на театър "София", "Театър 199", където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл DUENDE.

Снимка 524041

Източник: БГНЕС

Тя е ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение - от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.

Носител на следните награди: Заслужил артист (1972); Народен артист (1986); Орден "Кирил и Методий" - III степен (1963); "Аскеер", Орден "Стара планина" и други.

Татяна Лолова ще получи посмъртно наградата "Икар" за цялостно творчество, обяви председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Номинациите ще бъдат обявени в навечерието на международния Ден на театъра - 27 март.

Написала е автобиографичната книга "1/2 живот". Миналата година тя представи своите "Дневници и делници".

Снимка 524042

Източник: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, колегите и близките на легендарната българска актриса Татяна Лолова. "Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство", заявява президентът.

Румен Радев подчертава, че обичаната от всички българи актриса е откликвала с изключителна отдаденост на благородни каузи, успявала е да погали всяко сърце с най-добрата усмивка и дума, да стопи тъгата и да вдъхне нова надежда и сили.