Актьорът Тимъти Спaл („Речта на Краля", „Суини Тод") ще се превъплъти в кожата на художника Джоузеф Уилям Търнър в предстоящи биографичен филм на режисьора Майк Лей, предаде Stand.bg.

Самият Лей оповести намерението си за филм, посветен на великия художник, още преди няколко години, но детайли около него излизат едва сега. Характерно за британеца е, че работи винаги тихо и в тайна.

Лей, който оглави журито на тазгодишното издание на фестивала „Берлинале", е споделял публично, че за него Търнър е изключителен „кинематографичен обект".

„Става дума за много интересен характер. Лондончанин, говорещ с акцента кокни, който се завързва за корабна мачта, само за да може да изобрази върху платното бурята... Начинът, по който той е виждал света, по който го е възпиремал и увековечавал, е много вдъхновяващ за тема на филм", разказва актьорът Тимъти Спaл.

Предполага се, че лентата ще се снима частично в Италия и ще разказва основно за депресията, в която изпада художникът след смъртта на баща си, който е бил бръснар. По това време „художникът на светлината", както го наричат,  е на 54 години (самият Спaл е на 55 години).

Животът на Търнър не е бил тема на пълнометражен филм досега, въпреки че през 1974 г. Thames Television излъчва лиричен документален разказ за него, озаглавен с последните думи, които се предполага, че е изрекъл, преди да издъхне: "The Sun Is God."