Сватбите на Марко Големият френски етнолог Жан Кюизение “стъпва” от днес на книжния ни пазар. Издателска група “Агата-А” завърши работата по неговия труд “Сватбите на Марко”.

Близък приятел на Клод Леви Строс, Кюизение концентрира своите анализи и проучвания върху европейските народи. Авторът пристига в България, за да представи лично на 3 октомври – четвъртък, българското издание на изследването си.

“Сватбите на Марко” кани читателя на „двойно пътуване".

Едното през Рила и Пирин, от Банско до Прилеп, от Марков манастир до Охрид, в светове, оживени от митове, от светия отшелник Иван Рилски и легендарния Крали Марко, дешифриращо посланията, закодирани в културните практики.

Другото – в агиографията и епическата песен, в мита и сватбения обред.

Любител на предизивикателствата, големият френски етнолог анализира как действат митът и ритуалът в едно европейско, а не екзотично общество, и тълкува начина, по който една балканска култура – българската, се установява в своята история. Един „дистанциран поглед“ на чужденеца изследовател.

Кюизение е един от най-интересните и значителни етнолози в съвременна Европа. По предложение на Леви-Строс е поканен за директор на Музея за народни изкуства и традиции в Париж. Дълги години е директор на Лабораторията по френска етнология при CNRS. От 1971 г. ръководи престижното списание Ethnologie franзaise.

Жан Кюизение е носител на редица национални и международни награди. Автор е на „Народното изкуство на Франция“ (1975), „Селската къща“ (1991), „Етнология на Европа“ (1993), „Живият огън“ (1994) и др.

Предприема рисковано и екстравагантно пътуване по пътя на знаменития герой Одисей. Един от новите му проекти (1999-2000) проследява пътя на гръцките мореплаватели по време на голямата колонизация на Средиземноморието.

„Сватбите на Марко“ (1998) е плод на дългогодишни теренни проучвания в България и на Балканите.