Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е поръчал в Националния исторически музей 7 икони за параклиса „Св. Иван Рилски", издигнат през Възраждането в двора на Новоселския манастир край гр.Априлци. Иконите ще бъдат платени с лични средства, съобщават от НИМ.

Параклисът е известен с това, че през Априлското въстание в него по безчовечен начин са заклани 8-те монахини на манастира, както и 3-ма други българи от обслугата на манастира. Тогава са били унищожени и старинните икони на параклиса.

Неотдавна монахините от манастира бяха обявени за светци заедно с Баташките мъченици. С отпуснатите по този повод пари от Светия синод беше реставриран параклиса и дърворезбения иконостас на параклиса, но за икони парите не са стигнали.

Историята на сем. Дянкови по един странен начин е свързана с историята на този манастир. Прабабата на сегашния финансов министър е била монахиня в този манастир, но е избягнала като по чудо съдбата на останалите сестри.

Тя е била грабната от прадядо му и е станала негова жена няколко месеца преди трагедията на Априлското въстание. За да изкупи „греха" си прадядо му е подарил обширни земи на манастира, които сега Манастирското настоятелство се опитва да си върне.

От НИМ съобщават, че и манастирската църква също е обновена и ще бъде осветена на 24 декември сутринта тази година.
Тя е известна с фреските си на българските светци Св.св. Кирил и Методий, Св. Цар Борис кръстител, Св. Климент и Наум Охридски и Св. Сава, Св. Гораст и Св. Ангеларий, които също ще бъдат реставрирани през летния сезон от Националния исторически музей.