Сградата на морското училище на остров Кирик ще бъде безвъзмездно дарена на Министерство на културата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се изгради музей за археология.

Това съобщи министър Росен Плевнелиев на пресконференция, на която бяха представени договори по ОП „Регионално развитие".

Това е проект, толкова важен, колкото и магистрала "Тракия".
Р. Плевнелиев

"Крайно време е да превърнем това място, което е било години наред обект на огромни апетити, в място за културен туризъм", смята Плевнелиев.
„Нека чрез миналото да направим заявка за бъдещето на България", добави още министърът.

Работното име на музев е „Музей на Черноморската цивилизация".
Сградата е с площ 2647 кв.м. и в нея ще бъдат поставени различни исторически находки, които тепърва предстои да бъдат открити на териториятаи на остров Кирик, и на близкия остров Свети Иван.

Целта е музеят да се превърне в място, представящо древната култура на Черноморието. За изграждането му ще бъдат необходими поне няколко години.

По думите на министър Вежди Рашидов няма по-подходящо място за това държавата да разкрие част от културните си богатства от остров Кирик.

„Време е да изведем България от понятието алкохолен туризъм и да я насочим към понятието културен туризъм", коментира министърът.
"България лежи върху световна култура, за съжаление обаче тя все още е под земята", допълни още Рашидов.