В понеделник от 11.30 часа на „Моста на влюбените" до Националния дворец на културата ще бъде открита документалната изложба „АНТАРКТИДА - БЪЛГАРСКАТА ЛЕДЕНА ПРИКАЗКА", посветена на 25-годишнината от първата експедиция, поставила началото на българското участие в проучването на най-южния континент.

Изложбата е организирана от Държавна агенция „Архиви" и Българския антарктически институт.

Идеята да се разкаже в образи и документи историята на овладяването на ледения континент възниква при акта на предаване на документация на Българския антарктически институт в Централния държавен архив.

В 60-те пана на изложбата хронологично и тематично е представено българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено началото. Изложбата проследява четвъртвековния път от екзотичната, според някои, идея за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения. Уникални фотографии на членовете на експедициите и техните гости и документи от ЦДА представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време, трудностите, които съпътстват овладяването на материка. И естествено, неповторимата природа на ледения континент.

Експозицията ще продължи до 4 август 2013 г.