Изложба, посветена на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола, ще бъде представена в президентството.

Във връзка с изложбата президентската институция ще отвори врати за гражданите на 20 февруари, съобщават от „Дондуков 2”.

Президентът Росен Плевнелиев лично ще посрещне първата група посетители.

Депутатите посрещнаха камата на Левски и сабята на Ботев

Депутатите посрещнаха камата на Левски и сабята на Ботев

В събота е ден на отворените врати в Народното събрание

Желаещите да видят тефтерчето на Апостола, както и други лични вещи, документи и писма, могат да го сторят от 10.00 до 16.00 часа в събота в Гербовата зала на „Дондуков 2”. Ще бъдат представени и оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тефтерчето на Васил Левски заема централно място в експозицията. Дякона го е използвал през последните години от живота си, между 1871 г. и 1872 години.  

На „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени и други вещи на революционера. Сред тях са личното кръстче на Апостола. То му било подарено от вуйчо му - архимандрит Василий. Желаещите могат да видят също камата и сабята на Васил Левски, фалшиви турски печати, с които е подправял тескерета, оригинални фотографии на революционера.

Гражданите могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници, в които се съдържат и безсмъртните му послания – „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си“; „Аз съм посветил себе си на Отечеството си… да му служа до смърт и да работа по Народната воля...”.

Портативна печатница, използвана от революционера, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет, родословното му табло от 1923 г. и други документи, които свидетелстват за работата на революционната организация в страната, също са сред експонатите.