Кичур от косата и камата на Васил Левски „влязоха” в парламента в навечерието на годишнината от смъртта му.

Председателят на НС Цецка Цачева откри изложба в законодателния орган на тема „Безсмъртието на българския дух”.

Априлското Въстание е нашата национална революция, подчерта в изказването си председателят на законодателния орган. Дяконът, по думите й, е идеологът, теоретикът и стратегът на тази революция.

Именно Левски подготвя народа за нея, защото според него тя трябвало да е дело на целия народ.

Президентството отваря врати за изложба с вещите на Левски

Президентството отваря врати за изложба с вещите на Левски

На 20 февруари показват тефтерчето и камата му

Христо Ботев пък се заел да превърне името на Васил Левски в символ на борбата за национална свобода, изтъкна Цачева като благодари на всички музеи, които са предоставили експонати за изложбата.

Ценни са предметите, които са изложени, коментира тя. Сред тях са косите, дяконският орар, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и сабята на Христо Ботев, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

Председателят на НС припомни принципите, върху които е изградена идеологията на Левски за чиста и свята република, за граждански права и свободи на народа и личностите и др.

Много от заветите на Левски са изпълнени, смята Цачева. Това задължавало законодателите, политиците и хората да пазят България и да работят за благоденствието й.

Когато народът ти отреди безсмъртие, ти вече си най-високият символ на безсмъртието, каза още парламентарният шеф.

Експозицията е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. Честванията са под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Експозицията се осъществява съвместно с Общобългарския комитет „Васил Левски” и Общонародна фондация „Христо Ботйов”. В събота пък е ден на отворените врати в НС и всички софиянци ще могат да я разгледат.