Работници, които са прокарвали водопровод, изненадващо са открили предполагаемо антично селище.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, са открити руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

"Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания", разказва археологът Антонио Траянов пред Би Ти Ви.

"Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век "опус микстум" така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция", обяснява Траянов.

"Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа", разкрива археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Траянов уточни, че сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология - братята Шкорпил и Константин Иречек.

От своя страна кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни.