Легендарният кораб „Радецки” отново плува по водите на Дунава.

Завършил е ремонтът на парахода, който е филиал на Националния исторически музей.

Технически екип на музея за около месец подмени всички дървени части на кораба по палубата и надстройките. Изразходвани са 2 500 лв. - от дарения и 10 000 лв. от приходи на НИМ – такси от входни билети и екскурзоводни беседи.

Припомняме, дарителска акция за ремонта на кораба бе организирана от деца от Козлодуй, които продаваха лакирани от тях речни камъчета.

Корабът вече извършва туристически плавания по река Дунав.

Параходът „Радецки“ е паметен за българската история, тъй като е използван за преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България.

„Радецки“ е австрийски пътнически параход, извършвал рейсове по р. Дунав главно между Оршова и Галац. Построен е през 1851 година и е плувал до 1918. Кръстен е на австрийския фелдмаршал от чешки произход Йосиф Венцел Радецки. Бракуван е и е разрушен през 1924 година.

През 1964-1966 година по инициатива на ДПО „Септемврийче“ с дарени средства и с помощта на държавата корабът е възстановен в автентичния му вид.

Днес реставрираният параход функционира като музей на революционното движение, чиято експозиция е разположена в салон 1-ва класа на кораба. Извършва и кратки туристически екскурзии по река Дунав. Намира се в специално пригоден за него пристан до гр. Козлодуй. Част е от Стоте национални туристически обекта.