Трябват много любов и изкуство, за да разгадаеш загадките на миналото, бита и духовността на хората, населявали нашите земи преди хиляди години. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в археологическите експедиции и им пожела много успехи и нови разкрития за богатото културно наследство на земите ни.

Държавният глава присъства на откриването на Десетата национална археологическа изложба. Събитието се проведе в Националния археологически институт с музей при БАН. Бяха представени най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон, съобщават от "Дондуков 2".

Радев увери, че българското общество и институции ще продължат да подкрепят талантливите хора, отдадени на прогреса и на утвърждаването на авторитета на българската държава.

„Златна изложба” показва най-впечатляващите археологически находки

„Златна изложба” показва най-впечатляващите археологически находки

10-ата юбилейна изложба "Българска археология 2016"

Държавният глава поздрави археологическите екипи за успехите и разкритията, които са направили през миналата година. Той изтъкна, че Националният археологически институт с музей при БАН, както и археологическите музеи в страната, имат своята важна социална и образователна роля за обществото ни. "Нещо повече, вие разкривате широки хоризонти за българското културно наследство по света", подчерта Румен Радев. Той допълни, че всички открития, засягащи културното развитие на цивилизациите по нашите земи, предизвикват огромен интерес и са събитие от световна величина.

Радев открои, че участието му в откриването на Десетата национална археологическа изложба е и "знак на уважение към огромното историческо и културно наследство, към тази богата история, вградена в българската земя и кодирана в българския дух".

На откриването на изложбата присъстваха министри, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, дипломатически представители, културни дейци и много граждани.