10-ата юбилейна изложба "Българска археология 2016" обещава да е най-златната през годините. Тази вечер от 18.00 часа изложбата ще бъде открита официално в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН). С нея по традиция музеят представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон.

В изложбата могат да се видят над 350 експоната от общо 18 обекта от времето на ранната праистория до Средновековието.

Доц. Людмил Вагалински заяви пред журналисти, че това е "най-златната им изложба". Тя ще бъде представена до 18 март.

Радев обеща подкрепа за талантливите българи

Радев обеща подкрепа за талантливите българи

Които са отдадени на утвърждаването на авторитета на държавата ни

От своя страна ръководителят на отдел "Експозиции" д-р Камен Бояджиев, заяви, че изложбата е резултат от усилен труд на археолози и реставратори.

Сред най-впечатляващите находки: са златното съкровище (украси за конска амуниция) от Приморско, златното мънисто от селищна могила Юнаците (един от най-ранните известни до момента златни предмети в Европа и света), златни накити от надгробна могила до Изворово и от некропола на Аполония, златно копче от Плиска, изящни сребърни и бронзови украшения от тракийски погребения до Бенковски, богато украсена и изцяло запазена букел-амфора от Глухите камъни, костена антропоморфна фигура с медни украшения от селищна могила Провадия-Солницата, късноантичен жарник от крепостта до Якоруда, бронзови крака от монументални статуи от Дебелт.