Санкции ще има и то стряскащи, очаквайте ги още през септември месец. Тази закана дойде от министъра на културата Вежди Рашидов, който пристигна в Пловдив за инспекция на изгорелите тютюневи складове.

По време на огледа Рашидов обяви, цитиран от Marica.bg, че юристите на оглавяваното от него министерство работят върху промени в законовите разпоредби, които щели да разрешат налагането на драстични глоби на недобросъвестните собственици на сгради – паметници на културата.

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив могат да рухнат всеки момент

Изгорелите тютюневи складове в Пловдив могат да рухнат всеки момент

Все още има тлеещи греди

Припомняме, че пожарът в Тютюневия град в Пловдив избухна в ранния следобед в събота. Борбата с пламъците продължи над 9 часа. Огнената стихия унищожи четири от складовете. Петата сграда бе спасена от огнеборците. Основната версия, по която се работи е умишлен палеж. Пожарът в Тютюневия град породи гняв и недоволство у хората. Пловдивчани подозират, че зад пожара стоят инвеститорски интереси.

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив

7 пожарни гасят огъня, той се разраства

Министърът на културата прекарал 15-ина минути в района на пожара. Заради риска от срутване, зоната е отцепена. До нея бяха допуснати само министърът, екипът му и журналисти, зорко пазени от служители на реда.

Рашидов е категоричен, че сградите трябва да се възстановят в автентичния им вид. Той обеща, че министерството ще настоява собствениците да изпълнят закона.

Колегите му от Инспектората към културното ведомство посочиха, че комуникацията с общината е трудна. С това те обясняват факта, че в Министерство на културата не знаели кои са актуалните собственици на изгорелите сгради.

Задължение на регистъра и Агенцията по вписванията било да подават информация за тези промени в Националния институт за недвижимо културно наследство. Това обаче не се случвало на практика. Кои са инвеститорите или собствениците на изгорелите сгради трябвало със сигурност да се знае от общината.

По време на огледа стана ясно още, че този следобед Вежди Рашидов събира в министерството експерти. Той ще очаква от тях да му представят реалната ситуация около пожара. След това ведомството ще излезе с официално изявление.

Междувременно се разбра, че Общественият съвет за защита на културното наследство в Пловдив изпраща отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В писмото се настоява за спешни мерки за изгорелите тютюневи складове, обясниха инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокат Владимир Дончев.  

В писмото се настоява незабавно да бъде изготвена техническа експертиза за състоянието на складовете, както и проекти за аварийно укрепване.