В изгорелите тютюневи складове в Пловдив има греди, които още тлеят, но няма опасност от ново подпалване. Това заяви пред кореспондента на Нова телевизия инспектор от Цвятко Дешев от пожарната в града под тепетата.

Припомняме, че пожарът в Тютюневия град унищожи напълно сградите, които са паметници на културата. Съществува заплаха те да рухнат всеки момент. Именно заради това сформираният кризисен щаб реши четири улици в близост до опожарените сгради да бъдат затворени за три дни.

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив

7 пожарни гасят огъня, той се разраства

Умишлен палеж е основната версия, по която работи полицията. В прокуратурата е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Криминалистите днес ще извършат втори оглед отвън. Заради риска от рухване, те не могат да влязат в сградите.

Напълно изгоряха четири тютюневи склада, които са паметници на културата. Пожарникарите успяха да спасят втория. Борбата с пламъците продължи повече от 9 часа. В петата сграда се помещава спортен комплекс, като огънят е засегнал само малка част от покрива му.

Рашидов бесен заради пожара в Тютюневия град, обещава стряскащи санкции

Рашидов бесен заради пожара в Тютюневия град, обещава стряскащи санкции

Иска сградите да се възстановят в автентичния им вид

Жана Джогаланова от Института за недвижимо културно наследство в Пловдив обясни, че едната сграда създава впечатление за две, тъй като всъщност е тип близнак, но в действителност изгорелите сгради са три. Джогаланова посочи, че двата склада, които излизат с фасадите си към ул. „Иван Вазов” са декларирани като недвижими културни ценности. Третата сграда през ул. „Г.М. Димитров” била с непредоставен статут и не е единичен паметник на културата.

Жана Джогаланова твърди, че само два от изгорелите складове са културна ценност. Те обаче са елемент от Историческа зона “Филипопол - Тримонциум - Пловдив”. Преди време имало причини една сграда да не бъде обявена за паметник на културата.

Тютюневите складове в Пловдив унищожени след пожара

Тютюневите складове в Пловдив унищожени след пожара

Огнената стихия е потушена и няма опасност от разрастване

Петрана Бакалова от Камарата на българските архитекти смята, че е нормално да има съмнения, че става въпрос за умишлен палеж. Причината са тези съмнения е, че става въпрос за изключително апетитни имоти в центъра на Пловдив. Освен това тяхната реставрация била по-скъпа от изграждането им.

Бакалова е убедена, че тези сгради могат да бъдат запазени благодарение на съвременните технологии за реставрация и укрепване. Не било нужда да се преизграждат. От Камарата на архитектите ще предоставят експертизата си, за да може тези сгради да получат помощ и да бъдат укрепени.

От община Пловдив не желаят да коментират, нито да съобщят кои са собствениците на изгорелите складове.

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив
Обновена

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив

Умишлен палеж е сред основните версии

Жител на града коментира, че в палежите в Пловдив в последните години са станали начин инвеститорите да постигнат целите си. Той е категоричен, че каквото е останало трябва да бъде запазено, а не да се издига поредният мол. Пловдивчанинът е убеден, че има връзка между пожара на складовете и незаконно бутнатия тютюнев склад, който се намира на метри от пожара. По думите му инвеститорите са разбрали, че с бутане няма да стане и затова са започнали да палят. Човекът смята, че това е престъпно и е опасно за останалите къщи.

Зам.-министърът на културата Бони Петрунова обясни, че състоянието на сградите е такова, защото те са частна собственост. Тя е категорична, че Министерството на културата не участва в сделките с паметници на културата и законът трябва да влезе с цялата си строгост.

Санкцията за разрушаване на сградата е до 30 000 лева. Бони Петрунова смята, че собствениците трябва да бъдат задължени да възстановят фасадата на сградата. По думите й Министерството на културата има правомощията да поиска да се възстанови всичко, което е разрушено.

Снощи пловдичани излязоха на протест срещу унищожаването на паметници на културата.