Пожарът в тютюневите складове в Пловдив е овладян, но щетите са непоправими. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите му, няма опасност пожарът да се развие отново.

Припомняме, че сигналът бе подаден малко преди 15.00 часа. Запали се покривната конструкция, а огънят бързо се разрасна. Борбата продължи часове наред. 

Двата склада, които горяха на практика ще бъдат с паднали междуетажни конструкции, колони, греди и най-вероятно ще останат да стърчат само стените”, обясни гл. комисар Николов. Огънят е успял да се е прехвърли от склaдовете на трета сграда, която е била захваната от пламъците, но те са овладени от огнеборците. 

От полицията съобщиха, че пострадали няма.

Складът се намира на ул. „Иван Вазов” 41 и е необитаем, съобщава кореспондентът на БГНЕС.

Постройката е част от ансамблов паметник на културата.

Запитан за причината за пожара, собственикът на един от складовете Пиетро Луиджи Гиа е отказал коментар, правейки знак, че не разбира български. Гиа, който повече от 10 години живее в града под тепетата, многократно е получавал предупреждения от кметството, че складът е опасен. Поради тази причина го е оградил и редовно си плащал тротоарно право.

Според една от версиите в района имало клошари.